Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rotundamente Negra

ROTUNDAMENTE NEGRA   Shirley Campbell Barr






En un món on els cànons de bellesa són bàsicament blancs, la dona negra pateix una pressió social i estètica cap als elements que configuren la seva imatge.  Moltes dones negres han assumit i assumeixen els atributs de les dones blanques com els cabells, la pell i fins el color dels ulls. Avui una nova generació de dones, hereves d'altres que van lluitar fa temps, reivindiquen la bellesa negra com a primer pas d'un autoreconeixement que tregui a la dona afrodescendent de l'estereotip i la discriminació.




Avui, 21 de març  celebrem  el Dia Mundial de la Poesia i  el Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial. Per celebrar-ho  he triat  a una representant de la poesia de dones al món, la Shirley Campbell, poeta costa-riquenya d'origen jamaicà, i un dels seus poemes més coneguts: Rotundamente negra. 






Shirley Campbell és escriptora, antropòloga afrocostarricense. És la més reconeguda de les poeteses de la generació posterior a 1948, professora, especialitzada en Feminisme Africà i activista del moviment africà a Llatinoamèrica. És una dona que sembla que ha nascut per marcar el camí de les persones que la descobreixen. Al seu poema Rotundament Negra, trobem la identitat d'una dona amb pas ferm, que se sent orgullosa de ser com és, i que ho vol transmetre a la resta.


Rotundamente Negra 
Me niego rotundamente
A negar mi voz, Mi sangre y mi piel.
Y me niego rotundamente
A dejar de ser yo,
A dejar de sentirme bien
Cuando miro mi rostro en el espejo
Con mi boca Rotundamente grande,
Y mi nariz Rotundamente hermosa,
Y mis dientes Rotundamente blancos,
Y mi piel valientemente negra.
Y me niego categóricamente
A dejar de hablar
Mi lengua, mi acento y mi historia.
Y me niego absolutamente
A ser parte de los que callan,
De los que temen,
De los que lloran.
Porque me acepto
Rotundamente libre,
Rotundamente negra,
Rotundamente hermosa

Shirley Campbell (1994)




Per acabar, una proposta per aquelles persones que visquin a Saragossa. Fa pocs dies es van inagurar les  Jornades Afro 2014. Dintre de les activitats previstes, trobareu l'exposició " Rotundamente Negra" d'Angel de Manuel on, a través del poema, es fa un recorregut per 12 fotografies  de dones afrodescendents de Saragossa, orgulloses de ser-ho i mostrar-ho.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions